Anna’s Afternoon Tea

Ben je op zoek naar iets uniek, een vleugje elegante en verfijnde vintage op uw evenement? Anna verzorgt voor jou in onze authentieke schuur een vintage Cream Tea.

Cream tea

Een Cream Tea is perfect voor kleine, grote, formele of informele bijeenkomsten en kan zowel binnen als buiten doorgaan.

Cream Tea is een traditie die in de 19e eeuw ontstaan is in Engeland. Om de honger te stillen tussen de lunch en het diner wordt er om 16u thee met scones, clotted cream en jam gegeten. Een vintage tea party garandeert de sfeer! In de Engelse theecultuur staat de ontmoeting centraal, dit maakt het een ideaal medium voor een gezellig samen zijn en een goed gesprek!

Contacteer ons voor prijzen en voorwaarden.

Vintage theeserviezen huren

Wil je liever je vintage tea party zelf organiseren? Wij kunnen je de juiste vintage serviezen en accessoires bezorgen!

Wij verhuren onze prachtige vintage theeserviezen, om dat extra bijzonder element toe te voegen aan uw evenement zoals uw bruiloft, vrijgezellen, doop, communie, verjaardagsfeest of jubileum.

Contacteer ons voor prijzen en voorwaarden.

Geïnteresseerd in Anna's Afternoon Tea?

Contacteer ons voor meer informatie of om je afspraak vast te leggen

Contacteer ons

Wil je meer weten over de thee traditie?

De Britten zijn verknocht aan tradities. Vandaar dat de afternoon tea na anderhalve eeuw nog steeds springlevend is. Dames hebben het er niet zo druk mee als aan het begin van de 20e eeuw, toen ze twee à drie tea-party’s op een dag deden. Daar is het leven van nu niet op afgestemd, maar bij bijzondere gelegenheden doen de Britten zich graag te goed aan scones met clotted cream en jam en cake. Een afternoon tea is echt iets voor kleine en grote gezelschappen, formele en informele bijeenkomsten en kan zowel binnen als buiten doorgaan. Kortom, een ideaal festijn voor als er iets te vieren is.

De Engelsen kunnen niet zonder thee. Ze staan er mee op en gaan er nog net niet mee naar bed. Als het even kan wordt het kopje ‘s morgens vroeg in het bed gedronken.

Thee is zo belangrijk dat de maaltijd aan het eind van de dag ‘tea’ wordt genoemd. High tea moet niet worden verward met de veel luchtigere afternoon tea of cream tea. Omdat er op scholen en bedrijven vaak ‘s middags al warm wordt gegeten, wordt er ’s avonds niet meer gekookt. De tea is dan ook meer een uitgebreide broodmaaltijd met een warme snack: geroosterd brood met witte bonen in tomaten saus, worstjes en pasteitjes. Er komt natuurlijk ook een overheerlijke cake op tafel. Bij dit alles wordt een pot verkwikkende thee geserveerd, die op z’n Engels met melk gedronken wordt.

Afternoon tea is een veel luchtiger gebeuren, ontstaan in het midden van de 19e eeuw. Hertogin Anna Bedford nam in 1840 het initiatief. De lunch werd in die dagen vroeger geserveerd en het diner veel later. De uren tussen de lunch en het diner duurden Anna van Bedford te lang. Zij kreeg rond 4 uur zo’n dizzy en hongerig gevoel, dat ze op een dag al haar moed bij elkaar schraapte en een blad vol met thee, sandwiches en cake liet brengen. Haar honger was snel gestild. Haar hele kennissenkring nam dit over en al snel was de afternoon tea erg populair. Ook Queen Victoria was heel erg blij met de afternoon tea, zo kon ze met al haar zilveren servies pronken, en tegelijkertijd met haar vriendinnen roddelen. Naarmate de eeuw verliep werd de afternoon omringd met tal van verfijnde gewoonten. Tegen 1880 kleedden de dames zich speciaal in jurken met losse tailles zodat zij lekker veel konden eten.

De echte tea party’s werden alleen gehouden in hogere kringen maar ook de rest van Engeland dronk om 4 uur thee, thuis of in een tearoom. In 1864 werd de eerste tearoom geopend. Tegenwoordig hebben grote warenhuizen zoals Harrods nog steeds hun eigen tearoom.

Scones

Een echte cream tea of Devonshire tea is niet compleet zonder scones. Scones zijn kleine zoete broodjes die worden geserveerd met clotted cream en confituur. Clotted cream (ook wel scalded, clouted, Devonshire of Cornish cream genoemd) is een dikke room gemaakt door het indirect verwarmen van volle koemelk met behulp van stoom of een waterbad. Vervolgens wordt hij langzaam afgekoeld in een ondiepe pannen. Gedurende deze tijd stijgt de room naar het oppervlak en vormt klonters of ‘clots’. Clotted Cream is een essentieel onderdeel van een cream tea!

Soorten thee

Er zijn veel verschillende soorten thee, uit verschillende landen en met verschillende smaken.

Groene en zwarte thee
Groene thee werd al net zo snel populair als de groene Chinese thee. Groene thee wordt niet gefermenteerd en behoudt zijn groene kleur, daardoor is ze wat scherper. Bij zwarte thee worden de thee blaadjes eerst gefermenteerd voordat ze gedroogd worden.

Thee met melk
De Britten drinken hun thee, die erg sterk gezet wordt, bijna altijd met melk. De melk versterkt de geur. Diegenen die hun thee zonder melk drinken voegen er meestal wat citroensap bij om de bittere smaak te verzachten.

Veelvuldig gedronken theesoorten:

  • Assam: een volle, versterkende thee uit noord-oost India. Deze hoort bij de breakfast-melanges.
  • Darjeeling: is de beroemdste thee uit India. Deze komt uit de hymalaya en de eerste pluk is erg duur (maar wel lekker).
  • Ceylonthee: een lichte geurige en verfrissende thee, uit het huidige Sri Lanka (vroeger Ceylon).
  • Earl Grey: een theemengeling genoemd naar een Britse graaf. Dit is een mix van zwarte Chinese thee en Darjeeling thee die geparfumeerd zijn met bergamotolie. Heerlijk als afternoon tea.
  • Lapsang souchong: een grofbladige zwarte Chinese thee, waarvan de bladeren boven koolvuren gedroogd worden.
  • Formosa-oolong: oolong is een thee die slechts gedeeltelijk gefermenteerd is, deze thee heeft een verrukkelijke perzik aroma.

Hoe is de thee ontdekt?

Een prachtige legende is dat een Chinese keizer in 2750 v.C. de thee toevallig ontdekte toen hij in een open weg in een veld boven een vuurtje een pannetje water verwarmde. Enkele blaadjes uit een struik waaide in zijn pannetje, een heerlijke guur verspreidde zich, en de keizer kikkerde helemaal op van deze drank. Pas in 300 n.C. werd de thee het eerst vermeld in de Chinese geschriften. Thee wordt dan voornamelijk als medicijn en geest verhelderend middel toegepast.

Ook in Engeland werd de thee eerst als medicijn op de markt gebracht, omdat men toen nog luxe verfoeide. Pas in de 18e eeuw is thee uitgegroeid tot een nationale drank. Toch heeft thee meegeholpen om de volksgezondheid te verbeteren, ten eerste werd het water voor de thee gekookt, zodat alle ziekteverwekkende kiemen stierven. En ten tweede greep men minder snel naar de gin.

Pas in 1784 werd de thee betaalbaar voor alle lagen van de bevolking.